Zielona Żywność Funkcjonalna
Sok z Młodego Zielonego Jęczmienia i Chlorella Pyrenoidosa Sorokiniana – dlaczego warto je mieć w swoim życiu?
Główne powody to:
lepsze samopoczucie fizyczne i większa odporność na stres
zdrowe, silne, odporne ciało
poprawa urody i wyglądu zewnętrznego (skóra, włosy, paznokcie, waga, jędrność ciała)
poprawa jakości życia – wzrost poziomu energii życiowej i wydolności
Co jeszcze mogę uzyskać dzięki zielonej żywności funkcjonalnej?
Zielona żywność:
przywraca równowagę kwasowo-zasadową
wycisza stany zapalne
wspiera zdrowy mikrobiom i poprawia stan jelit
reguluje gospodarkę węglowodanowo-lipidową w organizmie (cukrzyca, insulinooporność, podwyższony poziom cholesterolu)
zmniejsza apetyt na słodycze
reguluje metabolizm
wzmacnia odporność
poprawia wydolność organizmu i przyspiesza regenerację
wspiera pracę układu krwionośnego
usprawnia pracę mózgu i funkcje poznawcze
jest ogromnym wsparciem w chorobach autoimmunologicznych i cywilizacyjnych.
Zielony Jęczmień – podstawa łańcucha pokarmowego na lądzie
W przypadku Jęczmienia warto przede wszystkim zwrócić uwagę, czy jest to suszony Sok z Jęczmienia, czy suszona trawa jęczmienna. Są to dwa zupełnie różne produkty; suszona, nawet zmielona na proszek trawa nie jest przeznaczona do spożycia przez ludzi, ponieważ zawiera twardą celulozę, która uszkadza kosmki jelitowe.
Sam Jęczmień powinien być uprawiany w ekologicznych warunkach, w naturalny sposób bez użycia chemicznych środków, na żyznych glebach, podlewany czystą wodą, z niemodyfikowanych ziaren. Powinien również być ścinany na wysokości ok 25-30 cm, dzięki czemu ma największą zawartość życiodajnych składników odżywczych oraz nie zawiera glutenu.
Sok powinien być wysuszony w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje świeżość bez żadnych konserwantów i wciąż jest enzymatycznie żywy.
Zielony (Młody) Jęczmień, który polecam moim podopiecznym jest niehybrydową odmianą jęczmienia, uprawianą w określonych warunkach, w najczystszych częściach naszej planety (w szczególności na powierzchni byłego jeziora polodowcowego słodkowodnego), zbierany i suszony specjalnymi metodami w celu utrzymania maksymalnej ilości substancji korzystnych dla organizmu.
Roślinę zbieramy przed jej całkowitym wyrośnięciem (gdy osiągnie 20-25 centymetrów, ponieważ w tym czasie jest jeszcze w fazie wegetatywnej) i suszymy ją w temperaturze nie wyższej niż 31°C. Dlatego znajdujemy w niej ważne witaminy, m.in. B1, B2, B3, B6, C czy E, aminokwasy (lizyna, leucyna, glicyna, prolina lub izoleucyna) i minerały (potas, żelazo, wapń, magnez). Dużą korzyścią jest także zawartość enzymów antyoksydacyjnych.
Ze względu na swój unikalny skład, Zielony Jęczmień dostarcza organizmowi dokładnie taki zestaw substancji, który pozwala mu wykorzystać jego cały potencjał. Chociaż Jęczmień nie ma zastąpić zdrowej i urozmaiconej diety, to może być jej solidnym fundamentem i dostarczyć organizmowi dużą ilość substancji, których potrzebuje do natychmiastowego funkcjonowania. Jest to silne dożywienie na poziomie komórkowym.
Dzięki temu regularne i długotrwałe spożywanie Zielonego Jęczmienia może aktywować przewód pokarmowy, pomóc w przypadku anemii, zmniejszyć poziom cholesterolu lub spowolnić proces starzenia się komórek. Na płaszczyźnie psychicznej – zapewnia lepszy sen, lepszą koncentrację i lepszą pamięć.
Chlorella – podstawa łańcucha pokarmowego w środowisku wodnym, rekordzistka w zakresie zawartości dobroczynnego chlorofilu
Chlorella to prosta, jednokomórkowa alga słodkowodna, której główną zaletą jest zdolność detoksykacji* i usuwania metali ciężkich oraz innych zanieczyszczeń ze zbiorników wodnych, a tym samym organizmu ludzkiego, który przecież składa się w większości z wody.
*Warunek – chlorella sama musi być najwyższej jakości i wolna od wszelkich zanieczyszczeń, patologicznych mikroorganizmów i metali ciężkich. Chlorella musi być też hodowana z dostępem do słońca, co zapewnia jej wykształcenie tak dużej ilości chlorofilu. Musi mieć też zdezintegrowaną błonę białkową, co zwiększa prawie dwukrotnie przyswajanie przez nas składników zawartych w chlorelli oraz zwiększa jej zdolność do absorpcji szkodliwych substancji wpływając na jej oczyszczające właściwości.
Ważny jest gatunek chlorelli, Chlorella Pyrenoidosa Sorokiniana to gatunek, który wykazuje najwyższe stężenie witamin i aminokwasów, ma też wyższą zawartość białka oraz wyższe stężenie czynnika CGF (czynnik wzrostu chlorelli).
Zielone groszki zawierają błonnik, który wiąże ze sobą szkodliwe substancje podczas przechodzenia przez przewód pokarmowy i odprowadza je wraz z kałem z organizmu. Dostarcza ciału nie tylko pożywienia, ale także oczyszcza i usuwa toksyny (środowiskowe, polekowe i inne), grzyby, pleśnie oraz inne substancje, których z pewnością nie chcesz w swoim ciele. Ponadto może przywrócić naturalną równowagę Twojego ciała, ponieważ zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu.
Chlorella nie tylko oczyszcza organizm, ale między innymi reguluje poziom cukru we krwi i utrzymuje go na stabilnym poziomie, zapobiegając w ten sposób niepohamowanemu głodowi, który nadchodzi, gdy ten poziom ulega nadmiernym zmianom. Wzmacnia również odporność, częściowo spowalnia proces starzenia i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Włącz do swojego jadłospisu oba produkty
Jeśli zastanawiasz się, czy najpierw zacząć pić Młody Jęczmień, a później dołączyć Chlorellę (lub zacząć w odwrotnej kolejności), nie wahaj się i powoli zacznij spożywać obydwa produkty.
Istnieje szereg substancji, które można znaleźć w Jęczmieniu i Chlorelli w doskonałych proporcjach i wysokiej biodostępności, ale faktem jest, że Zielona Żywność wzajemnie wzmacnia swój efekt. Oba te produkty działają na zasadzie synergii, wzajemnie uzupełniając i wzmacniając swoje działanie. Chlorella oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich, grzybów, pleśni, patogennych bakterii i pasożytów, Jęczmień w to miejsce wkłada ogromną ilość składników odżywczych, a dzięki Chlorelli jest jeszcze lepiej wchłaniany. Spożywając jedno i drugie, dostarczamy organizmowi komplet witamin, mikro i makroelementów, aminokwasy, enzymy, flawonoidy, polifenole, kwasy omega 3, GABA– kwas gamma-aminomasłowy, SOD-dysmutaza ponadtlenkowa, CGF– czynnik wzrostu chlorelli, spermidynę i wiele innych.
Zielona żywność wykazuje działanie chemoprewencyjne, kardioprotekcyjne, neuroprotekcyjne i ogólnie anti-aging, a przez swoje współdziałanie jest w stanie jeszcze lepiej pomóc Twojemu organizmowi.
Zielona Żywność pomogła moim podopiecznym w następujących sytuacjach:
- alergia, astma
- przewlekłe zmęczenie, mgła mózgowa
- stany lękowe i depresyjne
- migrenowe bóle głowy
- anemia, zaburzenia miesiączkowania
- problemy hormonalne
- cysty, mięśniaki, endometrioza
- zaburzenia pracy tarczycy, choroba Hashimoto, nadczynność tarczycy
- afty, zapalenie dziąseł i problemy z zębami
- zakażenia grzybicze i bakteryjne
- nawracające infekcje, obniżona odporność, przetrwały patogen po przebytych infekcjach
- łuszczyca, trądzik, wysypka, egzema, AZS, problemy dermatologiczne
- RZS – Reumatoidalne Zapalenie Stawów
- SM – stwardnienie rozsiane
- padaczka
- nowotwory
- uzależnienie od cukru, kofeiny, tytoniu
- problemy trawienne, zaburzenia pracy jelit, SIBO
- refluks, zgaga, zapalenie błony śluzowej żołądka
- stany zapalne miejscowe i ogólnoustrojowe
- żylaki, hemoroidy
- cukrzyca, insulinooporność
- miażdżyca
- nadwaga i otyłość,
- niedowaga i niedożywienie… itd.
10 najczęściej zadawanych pytań na temat Zielonej Żywności Funkcjonalnej:
1. Jaką korzyść przyniesie mi wprowadzenie Zielonej Żywności do jadłospisu?
Twoje ciało zacznie się oczyszczać, poprawi się trawienie, odporność, przyspieszy regeneracja i nasilą się procesy samoleczenia w Twoim organizmie. Codzienne spożycie Jęczmienia i Chlorelli oznacza wyraźną poprawę jadłospisu, co jest korzystne dla ciała na wielu poziomach. Dzięki oczyszczeniu organizmu i usunięciu z niego substancji obciążających możesz na początku odczuć tzw. reakcję detoksykacyjną. Zwykle występuje zmiana częstości wypróżnień, większe zapotrzebowanie na odpoczynek, a niekiedy tymczasowe pogorszenie przewlekłych dolegliwości zdrowotnych. W istocie objawy te nie różnią się od oczyszczania przebiegającego przy różnych kuracjach detoksykacyjnych i zmianach sposobu odżywiania. Aby zapewnić komfortowy przebieg procesu, dobrze jest zwiększać dawkę Zielonej Żywności stopniowo.
2. Po jakim czasie poczuję pozytywne działanie Zielonej Żywności?
Ktoś poczuje się wyraźnie lepiej już w pierwszych tygodniach spożywania, ktoś inny odczuje wyraźną poprawę po dłuższym czasie. Ważną rolę odgrywa dotychczasowy sposób życia, aktualne choroby i inne indywidualne czynniki. Zielona Żywność jest zawsze korzystna dla ciała. Pojawienie się wyraźnej poprawy w przypadku chorób przewlekłych wymaga jednak zwykle więcej czasu. Mówi się, że 1 rok choroby to 1 miesiąc leczenia.
3. Jakie są pozytywne działania Zielonej Żywności?
Lista jest naprawdę długa. Pomaga w detoksykacji, poprawia trawienie, redukuje zgagę, wzdęcia, biegunki i skurcze przewodu pokarmowego. Poza tym obniża poziom cholesterolu, wspomaga tworzenie krwi, pomaga utrzymać równowagą hormonalną i inicjuje procesy samoleczenia w przypadku bardzo wielu najróżniejszych chorób. Ogólnie ma działanie adaptogenne – wartości w naszym ciele, które są zbyt niskie, rosną, i odwrotnie. Wyraźną korzyścią jest ograniczenie przewlekłej reakcji stresowej w ciele, przyspieszenie procesów regeneracyjnych, poprawa jakości snu i ogólne zwiększenie wydolności organizmu.
4. O jakiej porze dnia jeść Zieloną Żywność i w jakiej ilości?
Oba zielone produkty żywnościowe można spożywać zarówno jednocześnie, jak i oddzielnie. Można je spożyć w jednej dawce albo w dawkach podzielonych w ciągu dnia. Indywidualne porcjowanie ustalam według potrzeb danej osoby uwzględniając jej wiek, stan zdrowia, poziom energii życiowej, styl życia.
5. Czy w odchudzaniu pomoże mi Chlorella czy raczej Zielony Jęczmień?
W rozwiązaniu tego problemu pomoże zarówno Chlorella, jak i Jęczmień. Dzięki wysokiej zawartości błonnika łatwiej przezwyciężysz apetyt na coś słodkiego. Wysoka zawartość cukrów złożonych podniesie z kolei poziom cukru we krwi i zapobiegnie jego wahaniom. Poprawi się metabolizm, a ciało będzie odkładać mniej tłuszczu. Kilogramy spadną także dzięki oczyszczeniu jelit i odprowadzeniu nadmiaru wody z tkanek.
6. Czy Zieloną Żywność mogą jeść dzieci?
Tak, Zielona Żywność jest bezpieczna i odpowiednia dla dzieci. Sprawdzi się ona w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, tak samo jak u dorosłych. U dzieci poprawi odporność, trawienie, nastrój, koncentrację i ogólną kondycję. Jęczmień i Chlorella skutecznie równoważą złe nawyki, jakie obciążają na co dzień dzieci. Zachęcenie dzieci do codziennego spożycia Zielonej Żywności oznacza wytworzenie u nich bardzo pożytecznego, zdrowego nawyku w okresie dzieciństwa, dojrzewania i na przyszłość.
7. Czy mogę wprowadzić Zieloną Żywność do jadłospisu, jeśli stosuję antykoncepcję lub inne leki?
Jak najbardziej. Zielona Żywność jest bardzo zdrowa, dlatego jest wskazana przy jakimkolwiek trwającym leczeniu. Ważne jest jednak zachowanie przerwy między Chlorellą a lekami, które są przyjmowane doustnie – o tym, jak długa to przerwa, informuję już indywidualnie.
8. Czy Zieloną Żywność mogę jeść przez dłuższy okres czasu?
Oczywiście. Twoje ciało z pewnością doceni zdrową żywność. Jęczmień i Chlorella, którą stosuję i polecam to czysta, starannie przebadana i najwyższej jakości żywność, można ją jeść stale bez względu na wiek i stan zdrowia.
9. Mam celiakię. Czy mimo to mogę do swojego jadłospisu wprowadzić Zielony Jęczmień?
Zielona Żywność, o której piszę, nie zawiera glutenu (posiada certyfikat Gluten Free). Jest zatem odpowiednia i bezpieczna także dla osób cierpiących na celiakię.
10. Czy mogę jeść Zieloną Żywność również w okresie ciąży?
Zdecydowanie tak. Spożywanie Zielonej Żywności w tym okresie będzie procentować nie tylko w przypadku ciężarnej kobiety, ale też dziecka. Zielona Żywność dostarcza przeciwutleniaczy, witamin, żelaza, magnezu, kwasu foliowego i innych kluczowych substancji odżywczych ważnych dla zdrowego rozwoju dziecka i lepszego przebiegu ciąży. Dzięki Chlorelli dodatkowo wyraźnie zmniejszy się przenikanie substancji chemicznych przez łożysko. U kobiety Zielona Żywność zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej i wystąpienia innych powikłań, a ciało jest lepiej przygotowane do porodu. U dziecka Zielona Żywność wspiera optymalny wzrost, zmniejsza ryzyko powstania wad rozwojowych i przyczynia się do poprawy jego odporności.
Zielonki doskonale wpływają na osoby w każdym wieku, od najmłodszych maluszków po doświadczonych życiowo seniorów, od zabieganych mam, przez nastolatków, studentów, zawodowych sportowców, po prezesów wielkich firm. Każdy odnajduje w ich działaniu coś wartościowego dla siebie.
Jeżeli chcesz zacząć korzystać z tych dwóch wspaniałych darów natury i dwóch wysokowibracyjnych kół ratunkowych w dobie współczesnego świata – zapraszam do kontaktu, a otrzymasz dostęp do czystego pożywienia najwyższej jakości oraz moją bezpłatną opiekę w zakresie Zielonej Żywności 🙂